FOLLOW YOUR HEART campagne #ICHI

FOLLOW YOUR HEART campagne #ICHI

Een deel van de opbrengst van de lentecollectie van ICHI gaat naar DINNødhjælp, een Deense liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor Afrikaanse kinderen beschuldigd van hekserij. Hekserij zegt u? Dat was ook onze eerste reactie.

Dood of ziekte binnen de familie, het mislukken van de oogst, een ontslag of onvruchtbaarheid, moet te verklaren zijn volgens bovennatuurlijke krachten en dan wordt op zoek gegaan naar een zondebok, meestal een kind. De beschuldiging komt zelden van de ouders, meestal door buren, andere familie of de dorpspriester. Wanneer een kind beschuldigd wordt, is er geen weg terug. Omdat het behandelen door een witch doctor veel geld kost, en dit geloof vooral heerst in de armste buurten, wordt een kind meestal gefolterd en/of gedood. Ouders staan dan machteloos tegen de beslissing van het dorp. Ook zij ontkomen niet aan een straf wanneer ze het kind thuis houden.

Blijkbaar is het traditionele geloof in hekserij en zwarte magie een veelvoorkomend fenomeen in Afrikaanse landen, voornamelijk in Nigeria. Maar vergis u niet, ook in andere delen van de wereld komt dit nog voor.. Waarom zijn andere landen dan wel ontgroeid aan het geloof in hekserij vraagt u zich af? Wel, door rijkdom en onderwijs. Waar armoede is, is geen onderwijs. Waar geen onderwijs is, is geen vooruitgang en krijgt bijgeloof vrij spel.

Kinderen die beschuldigd worden en hun straf overleven, mogen niet meer naar school en hebben geen contact meer met andere kinderen. In het weeshuis van DINNødhjælp, waar ze worden opgevangen, krijgen ze onderwijs, wordt er gespeeld en creatief gewerkt met dans en muziek om hun verleden een plaats te geven. En wat blijkt? Wanneer deze kinderen later terugkeren naar hun gemeenschap als sterke, gezonde jonge mensen (die ondertussen ook een aardig woordje Engels spreken) geeft dat het hele dorp iets om over na te denken, duidelijk makend dat ze niet behekst zijn, maar dat de gruwelijke invloed kwam van lokale kerken en nabijgelegen dorpen.

ICHI lanceerde onlangs de FOLLOW YOUR HEART campagne, een project waarbij ze in gesprek gaan met inspirerende vrouwen overal ter wereld. Met de opbrengst van de lentecollectie wordt het loon van twee DINNødhjælp medewerkers betaald, zodat de kinderen steeds fysiek en psychologisch kunnen worden behandeld.

Met elk stuk dat je van de ICHI collectie koopt, draag je dus ook een beetje bij aan het ondersteunen van dit mooie project! Weet je er graag nog wat meer over? Wil je graag een extra donatie doen? Dan vind je alle info hier: http://dinnoedhjaelp.dk/en/

Laat ons samen een verschil maken voor zij die onze steun het meeste nodig hebben!